29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında tüm ülke genelinde tam kapanmaya gidildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından yolculuklara kısıtlama getirildiğini duyurdu. Belirlenen tarihlerde yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar hangi durumlarda seyahat yapılacağını merak ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il Valiliğine gönderilen genelgeye göre zorunlu haller dışında seyahat edilmesine müsade edilmeyecek. Zorunlu hallerini belgelendiren vatandaşlar özel araçlarıyla veya uçak, otobüs, tren ve gemi gibi toplu taşıma araçlarıyla şehirler arası yolculuk yapabilecek. Peki e-devlet ve Alo 199 seyahat izin belgesi nasıl alınır? İşte Valilik ve Kaymakamlık seyahat izin belgesi alma yöntemi….
Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Her türlü iller arası yolculukta uçak, otobüs, tren, gemi gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak için bilet satın alma sürecinde seyahat izin belgesi alınmış olma şartı aranacak. Vatandaşlar e-devlet ve ALO 199 Vefa Sosyal Destek hattından seyahat izin belgesi alabilecek.
E-devlet ekranından seyahat izin belgesi almak isteyen vatandaşlar T.C kimlik numarası, şifre veya diğer giriş seçenekleri ile E-devlete giriş yapacak. Ardından yukarıda bulunan arama kısmına “ İçişleri Bakanlığı” yazan kullanıcılar bu bölümde bulunan “ e- Başvuru” kısmından “ Seyahat İzin İşlemleri” kısmında karşılarına gelen formu doldurarak izin belgesi alabilir.
E-devlet Seyahat İzin Belgesi Oluşturmak İçin Tıklayınız.
E-devlet şifresini hatırlamayan ve diğer durumlarda bulunan kullanıcılar ALO 199 Vefa sosyal destek hizmet hattından mazeretlerini bildirerek izin belgesi oluşturabilir.
Tam Kapanmada Yolculuk Yapılabilecek Zorunlu Durumlar!
Dün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tam kapanmanın detaylarını açıkladı. İçişleri Bakanlığı 81 il Valiliğine tam kapanma ile ilgili hususları bildirdi. Şehirler Arası seyahatlere zorunlu haller dışında izin verilmeyecek. Toplu ulaşım araçları %50 kapasite ile hizmet verecek. Sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde toplu ulaşım ile yolculuk yapacakların seyahat izin belgesi bulundurması zorunlu olacak. İşte iller arası yolculuk yapılabilecek zorunlu durumlar;
-
Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.
-
Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla yolculuk yapılabilecek.
-
Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuran vatandaşlardan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek ve Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak gerçekleştirilecek.
-
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyenler,
-
Doktor raporu ile sevk olan veya önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
-
Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan en fazla 2 kişi,
-
Bulunduğu şehre son 5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakasını seyahatini gösteren başkaca belge veya bilgiyle ibraz edenler,
-
Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler ,
-
Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar,
-
Ceza infaz kurumlarından salıverilen kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecek.
HES Kodu Sorgulaması Yapılacak!
29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla seyahat edecek kişilere biletleme işlemi yapılmadan önce mutlaka seyahat izin belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek. Geçerli seyahat izninin bulunması durumunda biletleme işlemi gerçekleştirilecek. Uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak seferlerde yolcuların araçlara kabulü öncesinde HES kodu sorgulaması yapılacak ve tanılı/temaslı gibi sakıncalı durumu olmaması halinde yolcular araca alınacak.
Toplu Ulaşım Yüzde 50 Kapasite İle Çalışacak!
Uçak hariç şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları, ruhsatta belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edebilecek ve araçta yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek “1 dolu-1 boş” şekilde olacak.