Kasım ayında yürürlüğe giren ve başvuru süresi 1 Şubat’ta sona eren yapılandırma yasasının ardından kapsamı daha da genişletilerek Meclis’e gelen ikinci yapılandırma milyonlara dokunacak.
Vergi ve prim borcundan köprü cezalarına, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve belediye borçlarına kadar birçok idari ceza ve alacaklar yapılandırılacak. Ancak pandemi cezaları kapsam dışı olacak.
KAÇ KİŞİYE DOKUNACAK?
İlk yapılandırmada 500 milyarlık borcun sadece 200 milyarı için başvuru yapılmıştı. Ancak bir kısmı da pandemi nedeniyle taksitler ödenemediği için bozuldu.
Eski yapılandırmalarda yüzde 24’lük tahsilat dikkate alındığında yeni yapılandırmanın en az 400 milyar liralık bir alacağı kapsaması bekleniyor. İlk yapılandırmadaki başvuru sayıları baz alındığında paket en az 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor.
3.1 milyon KYK borçlusu da eklendiğinde bu sayı daha da artıyor. Yeni paketteki stok ve sicil affıyla matrah artırımı gibi düzenleme ise Türkiye’de yaklaşık 2 milyon yakın aktif şirket ve 2.2 milyon esnaf ve sanatkar için büyük fırsat olacak.
31 AĞUSTOS SON GÜN
Tasarının yasalaşmasının ardından başvurular 31 Ağustos’a kadar yapılabilecek. İlk taksit ise eylülde başlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, il özel idarelerine, belediyelere ödenecek borçların ilk taksidi 30 Eylül’e, SGK’ya olanların ilk taksidi ise 31 Ekim’e kadar ödenecek. Ödemeler 6, 9, 12 veya 18 taksitte yapılacak. Borç anapara tutarını ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeyenlerden, gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının sadece yüzde 10’u alınacak, yüzde 90’ı silinecek. İlk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise enflasyon farkının yarısı silinecek.
TAKSİT ATLATMA HAKKI
İlk 2 taksit ödendikten sonra bir takvim yılında 2 taksit ödememe yani taksit atlatma hakkı da olacak. Daha önce yapılandırmadan yararlanan ancak taksitlerini ödemeyenler de borçlarının yüzde 10’unu ödemiş olmak şartıyla yeni yapılandırmadan yararlanabilecek.
İLKİNE 9.5 MİLYON BAŞVURU
İlk yapılandırmada 7.6 milyon kişi başvurdu. 110 milyar liralık alacak yapılandırıldı.
SGK borcu için 1.7 milyon kişi başvurdu. 90 milyar liralık borç yapılandırıldı.
Böylece 500 milyarlık borcun sadece 200 milyar lirası için başvuru oldu.
YAPILANDIRMA NELERİ KAPSIYOR?
Vergi borçları ve cezalar,
SGK’nın takibindeki tüm prim borçları,
Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı,
Kredi Yurtlar Kurumu borcu,
Motorlu taşıt vergileri,
Trafik cezaları,
Seçim, nüfus, askerlik para cezaları,
Otoyol ve köprü cezaları,
Gümrük Vergisi ve cezaları,
Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi,
Kovid-19 dışında kesilen tüm idari cezalar.
SİCİL AFFINDA SON TARİH 31 ARALIK
Anapara ve taksit ödeme tarihi 20 Mayıs 2021’den önce olup da kullandığı krediyi aksatanlar veya karşılıksız çek-senetlere ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan sicil kayıtları, borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2021’e kadar ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde silinecek.
DAVA KAPSAMINDAKİ ALACAKLAR DA PAKETTE
Önceki yapılandırma kanunlarından farklı olarak bu kez kesinleşmemiş ve dava safhasında bulunan alacaklar da yapılandırma kapsamına alınacak.
Önceki yapılandırmada yıllık faiz yüzde 4.5 iken yeni yapılandırmada yüzde 9 olarak uygulanacak.
MTV iki taksit halinde ödenebildiği için, ocak ayındaki MTV taksitini ödemeyenler yapılandırma yapabilecekler. Ancak temmuzdaki ikinci taksit için yapılandırma yapılamayacak.
MTV, trafik cezası ve köprü otoyol geçiş ücretiyle cezası bulunan araçların muayenesi yaptırılamıyor. Borcun taksitlerinin süresinde ödenmesi halinde, muayene yaptırılabilecek. n Nisan ayı ve önceki aylara ait genel sağlık sigortası (GSS) prim borcunun anaparasını bu yılın sonuna kadar ödeyenlerin gecikme faiz ve cezaları silinecek.
ŞİRKETLERE İKİ BÜYÜK KOLAYLIK
MATRAH ARTIRIMI: Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarını artırarak ödeyenler hakkında artırımda bulunulan yıllar için gelir ve kurumlar vergisi incelemesi yapılmayacak. İşçisinin ücretini bordroda düşük gösteren işverenler de yararlanacak.
STOK AFFI: Şirketler, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan, emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları rayiç bedel üzerinden 31 Ağustos’a kadar deftere kayıt ettirebilecekler.