Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), güncel ekonomik verilerle hazırlanan ‘Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022’yi, sektör temsilcileri ve kamuoyu ile paylaştı. Üretimden istihdama, ihracattan ithalata sektörün tüm faaliyetlerinin son 5 yılına ışık tutulan raporda, Türkiye’nin dünya genelindeki konumu detaylı olarak ele alındı.
Türkiye İMSAD çatısı altında toplanan 85 firma, 55 sektör derneği 4 üniversite ve 1 sendikayla sektörün gelişimi için faaliyet gösterdiklerini belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Türkiye ekonomisinin itici gücünü oluşturan bir sivil toplum örgütü olarak en temel amacımız, üyelerimizden aldığımız gücümüzü kamu yararına kullanmak ve topluma hizmet etmek. Sektörümüzün öncelikli ve sürekli ihtiyaçlarını tespit etmek, ortak akıl ile güvene dayalı işbirlikleri kurarak insanlarımızın ve çevremizin sağlıklı, sürdürülebilir bir ekosistem içinde geleceğini bugünden planlama gayreti içindeyiz. Bu planlamalar doğrultusunda, stratejilerimizi oluştururken kullanmak üzere güvenilir ve esas alınan bilgiler üretme hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
“Yüksek emtia fiyatları 2022’de inşaat malzemeleri sektörünü zora soktu”
Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu’nun sektörün son 5 yıldaki tüm faaliyetlerine ışık tuttuğunu vurgulayan Tayfun Küçükoğlu, “Dünya ekonomisi, 2022 yılının başında patlak veren Rusya Ukrayna Savaşı’nın bozucu etkilerine maruz kaldı. Savaş, başta enerji arz güvenliği ve fiyatları olmak üzere dünyada pek çok dengeyi değiştirdi. Globalde yüksek emtia fiyatları, küresel yüksek enflasyon, iç pazarda ise ekonomideki belirsizlikler ile özellikle gayrimenkul tarafında bozulan arz talep dengesi geçtiğimiz yıl sektörümüzü zorlayan konular olarak öne çıktı” diye konuştu.
Sektörün doğru, güvenilir ve güncel bilgiye sahip olması için düzenli verileri paylaşmaya devam edeceklerini vurgulayan Tayfun Küçükoğlu, “Günümüzde sağlıklı kararlar alınmasının ve rekabet gücünün artırılmasının ancak doğru, düzenli, güvenilir bilgi ve verilerle mümkün olacağına inanıyoruz. Sektörümüzle ilgili verileri de ancak sektörü temsil eden kuruluşlar sağlıklı bir şekilde aktarabilir. 2017 yılından bu yana dünya ekonomisi ve inşaat sektörü odağındaki verileri ve analizlerimizi Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu olarak paylaşıyoruz. Gerek otoritelerden gerekse sektörel ağımızdan gelen bilgileri rafine ederek hazırladığımız toplu verilerle aslında önemli bir sorumluluğu da yerine getirdiğimize inanıyoruz. Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022 de önceki raporlar gibi sektör paydaşlarımız için önemli bir başvuru kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.
İnşaat malzemesi pazarı yüzde 8 büyüdü
Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik genel değerlendirme ve öngörülerle birlikte inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine ait temel verilerin analiz edildiği ‘Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022’de, inşaat malzemesi sanayisine yönelik şu bilgiler öne çıktı:
- 2022 yılında dünya inşaat malzemesi pazarı geçen yıla göre yüzde 2,3 büyüyerek, 6,35 trilyon dolara yükseldi.
- 2022 yılında dünya inşaat malzemesi ihracatı geçen yıla göre yüzde 8,1 artarak 1,21 trilyon dolara çıktı.
- Dünya inşaat malzemesi ihracatında Çin, 307,6 milyar dolar ile en büyük ihracatçı ülke konumunda olmayı sürdürdü.
- Türkiye 33,74 milyar dolar ihracatı ile 2022 yılında yine en büyük ihracatçı ülke oldu.
- 2022 yılı itibarıyla en büyük ithalatçı, 166,0 milyar dolar ile ABD oldu. ABD’nin 2022 yılında ithalatı geçen yıla göre yüzde 21,3 arttı.
- Türkiye 2022 yılında 10,48 milyar dolar inşaat malzemesi ithalatı ile bir önceki yıla göre 7 basamak yükselerek ithalatçı ülke konumunda yer aldı.
- 2022 yılında Türkiye inşaat malzemesi sanayi üretimi 2021 yılına göre sadece yüzde 0,2 arttı. Sanayi üretimi özellikle dış talepteki düşüş ile yavaşladı.
- Türkiye İnşaat malzemesi iç pazarı 2022 yılında cari fiyatlarla yüzde 107,9 büyüyerek 185 milyar TL olarak gerçekleşti.
- Türkiye inşaat malzemesi ihracatı 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 9,5 artarak 33,74 milyar dolara yükseldi. Miktar olarak düşüş, birim değer olarak ise artış gerçekleşti.
- ABD 2022 yılında Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı oldu. ABD’yi sırasıyla Almanya ve İsrail izledi.
- Türkiye’nin 2022 yılında dünya inşaat malzemesi ihracatındaki payı yükselerek yüzde 2,79’a çıktı.
- Türkiye inşaat malzemesi dış ticareti 36 alt gruptan oluşurken, 2022 yılında 27 alt grupta ihracat geçen yıla göre arttı.
- İnşaat malzemesi ithalatı 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 21,8 artarak 10,48 milyar dolara yükseldi.
- 2022 yılında inşaat malzemesinin 36 alt grubunun 30’unda ithalat geçen yıla göre artarken, 6 malzeme alt grubunda geriledi.
- Türkiye’nin en çok inşaat malzemesi ithalatı yaptığı ilk 3 ülke yine Çin, Almanya ve İtalya oldu.
- İç pazarın ithalat ile karşılanma oranı yüzde 14,8’e çıktı.
- İnşaat malzemesi net dış ticaret fazlası 2022 yılında 23,26 milyar dolara ulaştı.
- İnşaat malzemesi dış ticaretinde 2022 yılında ihracat miktar olarak geçen yıla göre yüzde 11 azalarak 57,65 milyon tona indi, ithalat ise yüzde 17,5 artarak 3,56 milyon tona çıktı.
- Ortalama ihracat birim fiyatları 2021 yılında 0,48 dolar/kg iken 2022 yılında 0,59 dolar/kg olarak gerçekleşti. Ortalama ithalat birim fiyatları ise 2021 yılında 2,84 dolar/kg iken 2022 yılında 2,94 dolar/kg oldu.