Türkiye, “2053 yılı için sıfır emisyon” hedefine ulaşmak için ulaştırmada önemli adımlara imza atacak. Emisyon azaltımına katkı verecek Akıllı ulaşım sistemleri, yeşil kombine yük taşımacılığı ve lojistik merkezlerinin geliştirilmesi, kentsel toplu taşıma- banliyö taşımacılığında elektrikli ulaşımın desteklenmesi hedefler arasında.
TALEBE GÖRE PLANLAMA
Ulaşımla ilgili planlarda ve koordinasyon birimlerinde emisyon azaltımına katkı verecek Akıllı Ulaşım Sistemleri uygulamaları hayata geçirilecek. Ulusal ve uluslararası yük taşımacılığında yeşil kombine yük taşımacılığı imkanlarının ve lojistik merkezleri geliştirilecek. Yük ve yolcu taşımacılığında demir yolu ve deniz yolunun payı artırılacak.
DÜŞÜK EMİSYONLU TOPLU TAŞIMA
Karayolu yük ve yolcu taşımacılığı motorlu taşıtlarında sıfır veya düşük emisyonlu ve alternatif yakıtlı araç kullanımı yaygınlaştırılacak. Kentlerde yük ve yolcu taşımacılığı için sıfır veya düşük emisyonlu raylı sistemler olmak üzere toplu taşıma, bisiklet, yaya, mikro/elektro mobilite türleri arttırılacak.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARA DESTEK
Ulaşımda elektrifikasyon ekosistemi bir bütün olarak değerlendirilerek bütüncül politika ve teşvik mekanizmaları oluşturulmalıdır. Özel kullanım hareketliliği ve kentsel toplu taşıma, ara toplu taşıma ve banliyö taşımacılığı için gerekli elektrikli araç (raylı sistemler, elektrikli otobüs ve minibüs, hibrit otobüsler, elektrikli yolcu gemileri ve tekneleri, vb.), batarya sistemleri ve şarj altyapısı ile bunları destekleyecek enerji üretim ve dağıtım altyapısı elektrik sektörüyle eş zamanlı olarak geliştirilecek.
Bioyakıt yaygınlaşacak