Türkiye’de ilk 6 ayda satılan konut adedi 160 bin düşüşle, 565 binde kaldı. Buna karşın konut dışı gayrimenkul satışı ise 808 bin ile rekor tazeledi. Konut dışı gayrimenkul satışının ilk kez konuta oranla yüzde 60 gibi ezici bir üstünlüğe ulaştığına dikkat çeken Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, özellikle Trakya ve İstanbul konusunda vatandaşları uyardı. Dernek tarafından yapılan araştırmaya göre, bu yılın ocak-haziran döneminde İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de toplam 122 binin üzerinde arsa tarla gibi konut dışı emlak satıldı. Kovid-19’dan sonra insanların zaman zaman kırsal ve sakin bölgelerde kalma isteği arsa ve tarlalara ilgiyi artırmıştı. Konut fiyatlarındaki yükseliş sonrası insanların birikimlerini değerlendirebilecekleri alternatif gayrimenkul yatırımlarına yönelmesi ve depremler ardından arsa ve tarlalara ilgi yükselerek devam etti. İstanbul’un merkezi ilçelerinde arsa stokunun azlığı ile yatırımcılar Silivri’ye ve yakın şehirlere arsa, tarla yatırımı yapıyor. Bu talep sebebiyle bölgedeki arsa ve tarla satışları da rekor kırdı.
MAKET ÜZERİNDEN ARSA VE TARLA ALMAYIN, İYİ ARAŞTIRIN
Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, dernek tarafından gerçekleştirilen araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul’un batıya açılan kapısı Silivri’nin megakente yakın tarla ve arsa yatırımı yapmak isteyenlerin birinci adresi olduğunu söyledi.
Enflasyona karşı parasını korumak isteyen ve birikimiyle konut alamayanların, deprem ve Kovid-19 nedeniyle İstanbul’dan hızlıca uzaklaşıp kalabilecek bir yer arayanların Silivri ve Trakya’yı tercih ettiğini anlatan Altınkök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımız bir deprem anında İstanbul’dan en yakın zamanda ulaşabileceği ve başını sokabileceği bir arazi alıp böyle bir yatırım yapmak istiyor. Ancak vatandaşların bu isteğini bazı kötü niyetli kimseler suistimal edebiliyor. Bölgede hisseli arsa ve hisseli tarla satışları da yoğun bir şekilde devam ediyor. Küçük yatırımcılar ellerindeki parayla hiçbir şey alamayınca arsa ve arazi hisselendirme işi yapanların kapısını çalıyor. Ayrıca bu konuya ilgi olduğu için bölgenin yabancısı olan bazı emlakçılar da burada iş yapma peşine düşmüş durumda. İyi bilmedikleri bölgelerde maket üstünde yatırımcıları arazi almaya tarla almaya yönlendiriyorlar. Yapılan reklam ve maket çalışmalarında verilen vaatler, sıralanan bir sürü özellik genellikle bir pazarlama taktiği olarak sözde kalıyor.” Altınkök, yatırımcıların bu gibi durumlara kanmaması, maket üzerinden arsa ve tarla almaması gerektiğini belirterek, “Bir arsa veya tarlayı alacak kişi mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araştırmaları yapmalı.” dedi.
HİSSELİ SATIŞLARA DİKKAT
Mustafa Altınkök, yatırımcılara hisseli satışlar konusunda dikkatli olmaları çağrısında bulunarak, şu önemli noktalara dikkat çekti: “Hisseli tarla satışlarında, bölgenin kısa sürede imara açılacağı ve üzerinde konut geliştirilebileceği gibi vaatler veriliyor. Hatta göstermelik maket projeler de üretiliyor. Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapılan satışlarla yatırımcı mağdur edilebiliyor. Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka başvurmaları ve imar durumunu sormaları gerekiyor. Ayrıca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamıyorsunuz. Bu konuda da iyi araştırma yapılmalı. Aksi takdirde mağdur olabilirsiniz.”