Sendika, ilk yılın ilk 6 ayı yüzde 29.57, ikinci 6 ayı enflasyon oranı; ikinci yılın ilk 6 ayı enflasyon oranı ve saatlik 1 lira artış, ikinci 6 ayda enflasyon oranında zam artışı istedi. Sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep edildi.
130 BİN İŞÇİ İÇİN
Türk Metal Sendikası ve MESS’in 2021-2023 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri eylül ayında başlayacak. Otomotiv, demir – çelik ve elektronik gibi önemli sektörlerdeki büyük şirketleri kapsayan pazarlık süreci 60 gün sürecek. Toplu sözleşme, metal sektöründeki 179 işverene ait 210 işyerinde çalışan yaklaşık 130 bin işçiyi kapsıyor.
Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, metal işçilerinin ücretlerine, ilk 6 ay için yüzde 27, ikinci yıl için yüzde 4 zam; ikinci ve dördüncü 6 ayda ise enflasyon oranında artış istediklerini açıkladı. Kavlak ayrıca, saatlik ücreti 20.50’nin (aylık ücreti 6 bin 150 TL’nin) altında olan işçiler için saatlik ücretlere 90 kuruş (aylık 270 lira) zam istediklerini söyledi.
Bu zamla birlikte, Türk Metal’in ilk 6 ay için istediği ortalama artış, yüzde 29.57 oluyor. Sendika, diğer sosyal haklar içinse toplamda birinci yıl için yüzde 35, ikinci yıl da enflasyon artışının yansıtılması ve yüzde 4 zam istedi.
‘ÇİPTEKİ KRİZ EYLÜLDE BİTER’
Özellikle otomotiv ve elektronik sektörlerini derinden etkileyen küresel çip krizinin, görüşmelere olumsuz etkisi olmayacağını savunan Kavlak, şunları söyledi: “Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil. Bizim görevimiz üretmek. Çip gelirse, üretim devam ederse hem kalite hem verimlilik anlamında üzerimize ne düşüyorsa yaparız.
Pandemiye ve çip krizine rağmen ne kısa çalışmaya başvuran işletme oldu ne ciddi duruşlar yaşandı. Görüştüğüm işverenlerden aldığım bilgiye göre eylülden sonra artık bu çip krizi yavaş yavaş ortadan kalkacak. Bir aksaklık olursa da üretim süreçlerinde kaydırma yaparak biz bu süreçte elimizi taşın altına koyarız. Yeter ki toplu sözleşme sürecimiz iyi geçsin.”