Hava kirliliği, hayat pahalılığı, trafik, kalabalık, gürültü gibi olgular, metropollerde yaşamayı her geçen gün biraz daha zorlaştırdığı için kafasını dinlemek isteyen insanların sayısı da giderek artıyor.
Hızlı yaşam tarzından bunalan kişiler, doğal yaşam alanlarına geri dönüyor ya da tatil için en sakin, en sessiz yerleri seçiyor. İflah olmaz şehir çocukları bile deniz kenarlarına, göllere, ormanlara, yaylalara ve dağlara gitme isteği duyuyor.
Yavaş yaşamın hayli trend olduğu bu dönemde Cittaslow kriterlerine ve Cittaslow Türkiye 2021 listesine bakmaya ne dersin? Haydi AVM’lerden kaçalım, yeşil alanlara doğru yol alalım. Ne de olsa Çek asıllı Fransız usta yazar Milan Kundera’nın söylediği gibi “Yavaşlık ile anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır.”
Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir?
Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya’da doğdu. Cittaslow’daki ‘citta’ İtalyancada ‘şehir’, ‘slow’ ise İngilizcede ‘yavaş’ demek. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow, ‘sakin şehir’ anlamına geliyor.
Yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmeleri ve farklı bir kalkınma modeli fikrini savunan sakin şehir akımı, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Toskana’nın sınırları dahilinde bulunan Greve in Chianti’nin eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini sayesinde doğan bu akım; Bra, Positano ve Orvieto belediye başkanları tarafından da benimsendi.
Slow Food (Yavaş Yemek) hareketini şehir boyutuna taşımayı hedefleyen Cittaslow felsefesi, günümüzde 30 farklı ülkede uygulanıyor.
Cittaslow Hareketinin Amacı Nedir?
Küreselleşmeyle beraber şehirlerin üretmekten ziyade tüketen yerler haline geldiğini savunan Cittaslow hareketinin esas amacı, şehirlerin kendi kimliklerine sahip çıkmasını ve özgünlüklerinin korunmasını sağlamak.
Ayrıca insanların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri, yerel değerlere sahip çıkılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, tarihi ve doğal eserlere önem verilmesi, altyapı sorunlarının ortadan kaldırılması, geri dönüşüme ve yenilenebilir enerjiye ağırlık verilmesi de sakin şehir akımının amaçları arasında yer alıyor.
Cittaslow Şehir Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle Cittaslow unvanı kazanmak isteyen şehirlerin bu akımın felsefesine uygun hareket etmesi ve Cittaslow Kuruluşuna sunduğu başvuru dosyasından yeterli puanı alması gerekiyor. Bu puanı almak için de kuruluş tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde çalışmalar yapılması lazım. Cittaslow kriterlerini bir takım ana başlıklar altında toplamak mümkün:
- Çevre politikaları
- Altyapı politikaları
- Kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler
- Yerel üretimi korumak
- Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
- Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
- Slow Food faaliyetlerine ve projelerine destek
- Sosyal uyum
Ayrıca unutulmaması gereken bir detay daha var. Sakin şehir olabilmek için gerekli olan şeylerden bir tanesi de şehir nüfusunun 50.000’den az olması.
Cittaslow: Türkiye Şehirleri
Ülkemiz tarihi, doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan varlıklarıyla dünya çapında bir coğrafya. Bu sebeple “sakin şehir” kavramına da oldukça uygun. Öyle ki dünya genelindeki sakin şehirlerden bazıları Türkiye’de yer alıyor. İşte, senin için seçtiğimiz huzun veren Türkiye’nin sakin şehirleri:
Seferihisar: Türkiye’nin İlk Sakin Şehri (Cittaslow)
Cittaslow hareketine 2009 yılında katılan Seferihisar, ülkemizin ilk sakin şehri konumunda yer alıyor. Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu tarımla uğraşıyor. Bölgedeki diğer geçim kaynağı da turizm.
Ayrıca Seferihisar bölgesi Çeşme, Şirince ve Urla gibi gibi turistik noktalara hayli yakın olmasına rağmen sakin şehir unvanına sahip olduğu için otellerindeki yatak kapasitesi dahi belirli bir rakamın altında olmak zorunda.
Seferihisar’a Nasıl Gidilir?
Ege Denizi’nin kıyısında konumlanan ve mandalina bahçeleriyle çevrili Seferihisar, İzmir şehir merkezine 48 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eğer İzmir’de yaşamıyorsan Seferihisar’a ulaşmanın en kolay yolu öncelikle İzmir’e uçmak ve oradan bölgeye aktarma yapmak.