Bu amaçla kapasite artışı yaptıklarını ve ön hazırlıkları tamamladıklarını söyleyen Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ukrayna’nın yeniden yapılanmasında Türk firmaları önemli pay alacak. İş hacmi yüz milyonlarca olacaktır. Ülkede taş üzerinde taş kalmadı. Tüm altyapıları zarar gördü, konutlar yıkıldı. 3-5 yıl değil, belki 10 yılı bulacak bir süreç bizi bekliyor. Türkiye teknoloji olarak da sermaye olarak de buna hazır. Bizden daha iyi yapacak bir ülke de yok. Bazı ülkelerin de bu bölgelere gidecek cesareti yok. Suriye ve Libya için de durum aynı. O bölgelerde de Türk firmalar yerini alacak.”
YÜZDE 10 BÜYÜME
Hazır beton sektörünün 4.5 milyar doları aşan cirosu, yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Işık, 2023 beklentilerini şöyle açıkladı: “Kamu tarafından açıklanan 2 önemli paket var. Dar gelirli vatandaşlar için 500 bin konut, 1 milyon konut arsası ve 50 bin işyeri açıklandı. İlk etaptaki 250 bin konuta 5 milyondan fazla talep geldi. Orta gelirliler için hazırlanan ‘Yeni Evim’ kampanyasıyla 100 bin konut hedeflendi. Orada da 340 bin konutluk bir talep söz konusu. Üretimin artması noktasında atılan bu önemli adımlarla beton sektöründe 2023 yılında hacim ve ciro bazında yüzde 10 büyüme bekliyoruz. Eğer bu seviyede kalır, enflasyon düşerse büyüme daha da artabilir.” Son bir yılda beton ve çimento fiyatlarında 2-2.5 kat artış olduğuna da değinen Işık, bu artışta elektrik, akaryakıt giderleri, asgari ücret artışı ve dövizdeki yükselişin etkili olduğunu kaydetti. Sektörleri için iki önemli etkinliğe de dikkat çeken Işık, hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini bir araya getirecek olan fuarın 15-18 Mart tarihleri arasında Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşeceğini belirtti. Işık ayrıca dünyanın en önemli akademisyenlerinin, mühendislerin konuşmacı olarak katılığı Beton 2023 Hazır Beton Kongresi’nin 15-17 Mart 2023 tarihlerinde düzenleneceğini sözlerine ekledi.
‘HUKUKSUZLUK VARSA CEZALANDIRSIN’
Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturmaları sorduğumuz Yavuz Işık şu yanıtı verdi: “Enflasyonla mücadelede Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu devreye sokuldu. Beton ve çimento sektöründe tesisler ziyaret edildi, kayıtlara bakıldı ve birçok firma potaya girdi. Henüz sonuçlanan bir durum yok. Egemen gücün kötüye kullanımı, hukuka aykırı bir işlem varsa Rekabet Kurumu bulsun, çıkarsın ve cezalandırsın.”