Yeni bir araştırma, uzaylı medeniyetlerin neden henüz keşfedilmediğine dair ilginç bir açıklama sunuyor: İklim değişikliği. Bilim insanları, artan enerji tüketiminin gezegenlerin yaşanabilirliğini tehdit edebileceğini belirtiyor.
FOSİL YAKIT KULLANIMI ENDİŞE VERİYOR
Sanayi devriminden bu yana, dünya genelinde küresel ısınma ciddi bir tehdit haline geldi. NOAA verilerine göre, 1850’den bu yana ortalama sıcaklık her on yılda 0,06°C artış gösterirken, bu oran son yıllarda ivme kazanarak 1982’den itibaren on yılda 0,20°C’ye ulaşmıştır. Bilim insanları, bu artışın temel nedenini fosil yakıtların yoğun kullanımı olarak gösteriyor.
GEZEGENLERİN YAŞANABİLİRLİĞİ TEHLİKE ALTINDA
Roma Tor Vergata Üniversitesi‘nden Amedeo Balbi ve Florida Teknoloji Enstitüsü‘nden Manasvi Lingam tarafından gerçekleştirilen araştırma, enerji tüketimindeki artışın uzun vadede gezegenlerin yaşanabilirliğini tehdit edebileceğini ortaya koyuyor. Lingam, atık ısı miktarının küresel sıcaklıklara etkisinin şimdilik minimal olduğunu, ancak önümüzdeki yüzyılda bu miktarın hızla artmasının sıcaklıkları 1°C daha yükseltebileceğini belirtti.
KENDİ KENDİLERİNİ YOK EDEBİLİRLER
Araştırmacılar, enerji tüketimiyle ilgili elde edilen bulguların, uzaylı yaşam formlarını araştıran astrobiyologlar ve SETI için önemli veriler sağladığını ifade ediyor. Enerji tüketimi sonucunda gezegenlerin yaşanmaz hale gelmesi, 1000 yıl içinde medeniyetlerin kendi kendilerini yok etmesine yol açabilir.
ATIK ISIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER
Balbi, atık ısının sadece Dünya’nın değil, diğer yıldızların çevresindeki gezegenlerde de gelişmiş medeniyetler için önemli bir sorun olabileceğine dikkat çekti. Bu bulgular, evrende milyarlarca gezegen olmasına rağmen neden henüz başka medeniyetlerle karşılaşmadığımız sorusuna yanıt arayan Fermi Paradoksu‘na da katkı sağlıyor.